Харчування

Питання організації харчування дітей у дошкільних  закладах було і залишається одним з актуальних. Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення захисту дитячого організму до захворювань, нормального росту та розвитку дітей.

Харчування в ЗДО здійснюється на підставі Закону України «Про дошкільну освіту» ст. 35, чинного Статуту закладу та наступної нормативної бази:

Нормативно-законодавчі документи

• Закон України «Про дошкільну освіту» (ст.35);

• Закон України від 23.12.1997 р. №771/97-ВР «Про забезпеченість та якість харчових продуктів»;

• Постанови Кабінету Міністрів України:

• від 26.08.2002 №1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів»;

• від 22.11.2004 №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах»;

• від 22.06.2005 №507 «Про внесення змін до пункту 1 постанови КМУ від 26.08.2002 №1243»;

• Накази МОН України:

• від 21.11.2002 №667 «Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах»;

• від 25.07.2005 №431 «Про внесення змін до Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах»;

• Спільні накази МОН, МОЗ України:

• від 01.06.2005 №242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»;

• від 17.04.2006 №298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»;

• Державні санітарні норми та правила «Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини» (затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України 29.12.2012 № 1140 Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України 9 січня 2013 року за № 88/22620»


Шановні батьки!

Доводимо до Вашого відома, що на підставі Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженого наказом МОН від 21.11.2002 № 667, згідно рішення сесії Тальнівської міської ради «Про внесення змін до Комплексної Програми «Освіта Тальнівської об’єднаної територіальної громади» на 2017-2021 роки та встановлення вартості харчування здобувачів освіти закладів освіти Тальнівської міської ради, наказу відділу освіти, молоді та спорту Тальнівської міської ради від 29.12.2017 року № 233 «Про встановлення у 2018 році батьківської плати за харчування дітей в закладах освіти Тальнівської ОТГ» пільгами на харчування користуються наступні категорії дітей:



Для оформлення пільги на харчування необхідно надати наступні документи:

Діти з малозабезпечених сімей

Харчування безкоштовне

Діти, які перебувають під опікою, діти-сироти, напівсироти і діти, позбавлені батьківського піклування

Харчування безкоштовне

Діти з багатодітних сімей (троє і більше дітей віком до 18 років)

Оплата за харчування 50 %

Діти військових, які беруть (брали) участь в АТО

Харчування безкоштовне


Пунктом 2.10 Порядку № 667 встановлено, що з осіб, які мають право на пільги, але не подали необхідних документів щодо звільнення від плати або зменшення розміру плати, плата справляється в повному обсязі, без урахування пільг.

У разі несплати батьками за харчування дитини упродовж двох місяців без поважних причин дитина може бути відрахована з навчального закладу, що передбачено пунктом 12 Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.03.2003 № 305 (із змінами). У такому разі адміністрація навчального закладу зобов’язана письмово повідомити батьків або осіб, які їх замінюють, про відрахування дитини не менш як за 10 календарних днів.

Згідно Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, який затверджений наказом МОН від 21.11.2002 року № 667 визначено, що звільнення батьків від плати за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах проводиться щорічно і може переглядатися впродовж року, але не більше одного разу та запроваджується в місячний термін після подання відповідних документів. 

Виходячи з викладеного, лише після подання батьками необхідних документів здійснюється звільнення від зазначеної плати. Проведення звільнення заднім числом не передбачено чинними нормативними документами. 

За умови подання необхідних підтверджуючих документів, зазначених вище, приймається рішення щодо продовження подальшого звільнення батьків від плати за харчування дітей у закладах освіти.
















Пам’ятка для батьків

Режим харчування дитини вдома

Раціональний режим харчування сприяє зміцненню імунітету дитячого організму, нормальному росту та розвитку дитини. Такий режим харчування передбачає суворе дотримання часу прийомів їжі. Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.

Привчайте дитину:

 перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником, самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;

 під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу; відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки; не обливатись;

 після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.

Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та часи прийому їжі.

Формуйте у дитини культурно-гігієнічні навички під час вживання їжі. Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним.

Обговорюйте з дитиною правила розпорядку, пояснюйте їй, що і як треба робити. При цьому важливо виховувати у дитини культуру поведінки, розвивати мовлення, вміння орієнтуватися у навколишньому світі:

 привчати розуміти призначення й основні якості предметів побуту, називати їх (тарілка велика, маленька, глибока, мілка тощо), вчити розуміти і називати дії з предметами (з чашки п’ють, ложкою їдять тощо);

 виховувати слухняність, пошану до дорослих;

заохочувати висловлювати прохання;

 навчати словам ввічливості.

Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою. Свіжі овочі та фрукти перед вживанням обдавайте окропом для знищення патогенних мікроорганізмів.

У разі епідемії гострих кишкових інфекцій чи грипу обов’язково дотримуйтеся порад санітарно-епідеміологічних станцій.

 

Харчування дитини під час

 

захворювання

 

Не примушуйте дитину їсти

Зазвичай батьки, коли під час хвороби дитина відмовляється їсти, примушують її до цього. Це неправильно, адже під час недуги дитячий організм спрямовує всі сили на боротьбу із захворюванням, а не на перетравлення їжі.

Давайте дитині багато теплого пиття

На початковій стадії захворювання, що зазвичай супроводжується високою темпе­ратурою, дитячий організм дуже сильно зневоднюється. Тому дитині потрібно да­вати багато теплого пиття.

Забезпечте дитину вітаміном С

Для підтримання імунітету дитина має регулярно вживати продукти, багаті на ві­тамін С. Джерелами вітаміну С є свіжі овочі та фрукти. Проте цитрусові дітям слід пропонувати обережно, адже вони можуть спричинити алергію.

Годуйте дитину кашами

Каші багаті на мінерали, залізо, вітаміни групи В і рослинні білки. Найбільш цінни­ми за вмістом корисних речовин є вівсяна і гречана каші, тому їх слід пропонувати дитині насамперед.

Давайте дитині молочні продукти за її бажанням

Якщо дитина любить молоко, слід пропонувати його в різноманітних видах. Най­ліпше під час захворювання — молоко з медом, а також кисломолочні продукти. Вони швидко засвоюються організмом, що під час хвороби дуже важливо.

Вводьте м’ясо в дитячий раціон поступово

У період загострення хвороби, доки тримається висока температура, діти зазвичай відмовляються від м’яса. Однак, коли пік хвороби минає, можна спробувати знову ввести його в раціон. Усі м’ясні продукти пропонуйте у відварному та протертому вигляді.

Зверніться до лікаря

Якщо в дитини після одужання не підвищився апетит, шлунок не сприймає їжу аж до блювання, в жодному разі не вдавайтеся до самолікування. Ці прояви можуть бути реакцією шлунково-кишкового тракту на антибіотики або бути спричинені дисбактеріозом абощо. Тому батькам слід терміново звернутися до лікаря для ви­значення подальшої стратегії лікування дитини.

 

Поради батькам щодо харчування дитини зі зниженим апетитом

 

          Загалом під час організації харчування дитини з поганим апетитом дорослим необхідно виявляти винахідливість.

        Якщо дитина відмовляється від їжі, в жодному разі не годуйте її силоміць. Краще пропустити прийом їжі або зробити це пізніше, а потім годувати дитину невеликими порціями за 5-6 або більше прийомів. І все ж проміжки між окремими годуваннями мають бути не меншими за 3 години.

        Дуже важливо на початку годування дати дитині такі продукти, які мають властивість підсилювати відділення травних соків і тим самим поліпшувати апетит. Це може бути кислий фруктовий або ягідний сік, шматочок оселедця, квашена капуста, солоний огірок, салат із сирих овочів. Сприятливо діє міцний м'ясний бульйон. Однак дуже важливо звернути увагу на можливість виникнення алергічних реакцій (висип, почервоніння шкіри щік). У цьому випадку від бульйону доведеться відмовитися.

        Для дітей зі зниженим апетитом важливо суворо дотримуватися режиму годування — не давати нічого їстівного в проміжках між

окремими прийомами їжі, а також не давати багато пити. У такому разі дитина охочіше розпочинатиме прийом їжі з рідких страв. У той саме час при годуванні дозволяйте їй запивати тверду їжу водою, соком або овочевим відваром і, звичайно, не обмежуйте пиття безпосередньо після годування.

        Протягом певного часу можна застосувати метод «вільного годування», тобто годувати дитину за її бажанням. Найулюбленіші дитиною страви слід готувати частіше за інші, але при цьому дещо змінювати рецептуру, додаючи необхідні багаті білком продукти (м'ясо, сир тощо).

        Чи замислювалися ви над тим, чому у деяких дітей після оформлення у дошкільний заклад поліпшується апетит, припиняються звичні блювання? Усе тому, що діти охочіше їдять за загальним столом, у родинному колі, в товаристві інших дітей. Тож виробіть правило сідати за стіл усією родиною.

        Іноді дитина погано їсть через те, що до початку годування перебуває в збудженому стані, занадто захоплена грою, заняттями. У цьому випадку можна дещо перенести (на 20-30 хвилин) прийом їжі, дати час на те, щоб дитина змогла заспокоїтися.

        У спекотні літні дні або за високої температури повітря в приміщенні організм дитини втрачає багато рідини. Це призводить до зменшення вироблення травних соків і зниження апетиту. У таких випадках перед початком годування дитині рекомендується дати трохи прохолодної кип'яченої води або несолодкого соку, можна почати годування з кисломолочного напою чи змінити режим годування: у найспекотніший полуденний час дати дитині вдруге легкий сніданок (кефір, булочку, фрукти), а обід перенести на пізніший час, скажімо, після денного сну. У такому випадку дитина, добре відпочивши і зголоднівши, легко впорається з досить калорійним обідом.

 

 

 

 

 


ХАССП (НАССР)

 ДЛЯ ДИТЯЧИХ САДОЧКІВ 


Безперечно, впровадження системи НАССР в дитячих садочках, дошкільних закладах  є обов’язковою умовою для гарантії безпечного харчування малюків. Окрім того, що принципи НАССР дають впевненість та гарантії, як керівництву так і споживачам, в дотриманні санітарних та гігієнічних вимог при організації харчування в садочках , тому згідно законодавчих вимог, система управління безпечністю (принципи ХАСП) в ЗДО  повинна впроваджуватись обов’язково.

Впровадження системи ХАССП для дитячих садків .

Система ХАССП для їдальні – завдання не з найлегших, адже для забезпечення всіх вимог системи, необхідно продумати технологічний процес до дрібниць. Будь-яке недоопрацювання в питаннях управління безпекою продуктів харчування і готових страв здатне спричинити масові отруєння споживачів. Найретельніший контроль повинен здійснюватись на етапах:

1 – Зберігання продуктів, що швидко псуються;

2 – дотримання особистої гігієни працівниками їдальні та санітарних норм в приміщенні;

3 – дотримання технології приготування їжі.

В більшості їдалень весь технологічний ланцюжок (всі процеси) виконується в одному місці. Тобто приймання сировини від постачальників, її зберігання, обробка продуктів, приготування страв, подача та споживання, як правило поєднані в одному обмеженому просторі. У подібних умовах, де немає чіткого розділення зон, контроль технологічного процесу, якості продукції повинен бути особливо жорстким.

Вимоги ХАССП для  дитячого саду

Вимоги ХАССП для ЗДО досить суворі, адже від виконання всіх умов залежить здоров’я дітей, та базуються на основних санітарних правилах та гігієнічних нормах. Необхідно розробити документацію (програми виконання санітарних норм , аналіз небезпечних факторів впливу на продукти, план ХАССП, протоколи перевірки критичних точок контролю), провести навчання персоналу, пройти реєстрацію потужності в Держпродспоживслужбі.

Дотримання основних принципів НАССР в навчальних закладах призводить до цілого ряду позитивних моментів:

Унеможливлення потрапляння до споживача неякісного продукту, адже ще на етапі приймання від постачальника можна в документальній формі відстежити методи контролю, які пройшла сировина перед тим, як потрапити до їдальні;

Контроль за санітарно-гігієнічними умовами технологічного процесу (миття та дезінфекція кухонного та столового інвентарю, дотримання правил особистої гігієни, прибирання сміття та відходів, боротьба з шкідниками, приготування страв);

Своєчасна утилізація або повернення постачальнику продуктів неналежної якості;

Уникнення перехресного забруднення продукції шляхом дотримання правил зберігання харчових продуктів, враховуючи товарне сусідство (згідно вимог ХАСП, сирі і готові продукти повинні зберігатися окремо).

Якщо ви  прагнете до ефективної і успішної роботи в сфері харчування, то впровадження принципів НАССР стане для вас стабільною гарантією якості обслуговування безпечними продуктами та стравами.

Примірне чотиритижневе меню для триразового харчування дітей віком від 1 до 6 (7)років закладу дошкільної освіти "ВИШЕНЬКА" с.Соколівочка

меню.docx

Зміни у харчуванні здобувачів дошкільної освіти :

- збільшено кількість споживання: фруктів, овочів, м’яса, риби, молока та кисломолочних продуктів, м’яса риби, круп та бобових;

- обмежено кількість споживання: солі та цукру, жирів рослинного та тваринного походження;

- зменшено кількість споживання: хлібобулочних виробів та картоплі;

- виключено: ковбасні вироби, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби.